Onnen, muutosten ja hyvän mielen vuosi 2017

Onnen, muutosten ja hyvän mielen vuosi 2017

Vuoden lyhimpänä päivänä on aika katsoa hieman taaksepäin. Muistella mennyttä vuotta, sen hyviä ja opettavaisia hetkiä. Tämä vuosi on sanalla sanoen ollut onnen vuosi. Elämässäni on tapahtunut paljon ihania asioita, joista saan olla isosti kiitollinen. Samaan aikaan mennyt vuosi on ollut muutosten vuosi. Moni asia on erilailla sekä henkilökohtaisessa elämässä että työssä. Niistä johtuen juuri nyt on sisimmässä hyvä ja lämmin tunne. Vuosi 2017 oli hyvän mielen vuosi.

Onnen vuosi

Parhainta vuodessa on ollut ehdottomasti aviomieheni Harri. Sattuman kautta kohtasimme joulukuussa 2016 ja sen jälkeen on ollut aikamoista lentoa. Hyvässä mielessä siis. Jotenkin tuli vain tunne, että tänne Terttumäkeen minä kuulun. Ja tänne minä jään. Onneksi tuo tunne oli molemminpuolinen. Menneeseen vuoteen on mahtunut kuhertelu, muutto yhteen, avioituminen sekä yhteinen #lihavaarki. Harrin myötä elämään on tullut paljon hauskuutta, välittämistä ja lämpöä. Rinnalla on ihminen, jonka kanssa voi pohtia nyt-hetkeä ja suunnitella tulevaa. Harrin myötä olen myös saanut elämääni kaksi ihanaa poikaa sekä mahtavat appivanhemmat. Ja ei tuo kälykään miehineen ole hassumpi.

Uutta on tietysti ollut totuttelu perhe-elämään. Hieman erakkoluontoisena, hiljaisuutta, omaa aikaa ja tilaa kaipaavana yksilönä on ollut opittavaa siihen, miten aikataulut ja yhteinen tekeminen soljuu omien juttujen kanssa. Alussa en ollut siinä kovin hyvä, antauduin ehkä hieman liikaa toisille. Se näkyi eniten juuri oman ajan vähyytenä. Ja se teki minusta ikävän tyypin. Tästä havainnosta kirjoitinkin jo kesällä. Havainto oli minulle tärkeä ja hyvä, sillä syksyn aikana olen osannut ottaa aikaa itselle. Ja ensi vuonna aion tässä olla vieläkin parempi. Olen ostanut oman GLOWUP -kalenterin, jonne aion varata aikaa niin itselleni, parisuhteelle, perheelle kuin ystäville.

GLOWUP oli syksyn aikana yksi merkityksellinen onnellisuutta lisäävä juttu. Tuuli Kirsikan ja Elinan luoma yksilön kehittämismenetelmä antoi aikaa ja tilaa pysähtyä oman elämän äärelle. Se aloitti itsessäni oman kukoistuksen prosessin, jossa olen nyt mielestäni jo hyvässä vauhdissa. Pysähtyminen ja ajatteleminen, ne ovat minulle tärkeitä juttuja. Mutta niin vaan arjen temmellyksessä ne unohtuvat. GLOWUP on matka, jonka aikana on lupa ottaa tarkasteluun itselle tärkeitä asioita. Menetelmän kehittäjien sanoin: ”GLOWUP-prosessin tarkoituksena ei ole kilvoitella “paremmista suorituksista” vaan laajemman näkökulman kautta auttaa rakentamaan vastuullisuutta omien mahdollisuuksien oivaltamisesta ja niiden käyttämisestä, itsensä ja yhteisönsä hyväksi.”

Muutosten vuosi

Tänä vuonna toteutui ammatillisen koulutuksen reformin osana uudistuksia, jotka vaikuttavat myös minun bisnekseeni. Olen aiemmin toiminut valmentajana yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoon johtaneissa valmennusprosessessa. Ryhmiä minulla on ollut verkossa viisi kappaletta, liveryhmiä on toteutunut Jyväskylässä, Oulussa ja Helsingissä. Intotalo on ollut taho, joka on omannut tutkinnonoikeuden ko. tutkintoon ja joka on luottanut osaamiseen toimia näiden ryhmien vastuuvalmentajana. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä yksityisten yritysten tutkinnonmyöntämisoikeuksia rajattiin ja jatkossa tätä oikeutta ei Intotalolla enää ole. Tämä tarkoittaa sitä, että tällaisia ryhmiä, joissa toimin vastuuvalmentajana, ei enää ensi vuonna synny.

Vaikka muutos tuntui alussa pahalta, niin nyt hetken asiaa mietittyäni tajuan, että se on hyväksi. Minulle ja yritykselleni. Se mahdollistaa oman tekemisen ja energian suuntaamista uusiin juttuihin. Omalta osaltani se osaaminen, mitä näiden valmennusten parissa vuodesta 2014 olen hankkinut, ei katoa minnekään. Se pitää vain tuotteistaa ja myydä suoremmin yritysasiakkaille. Toisaalta vapautunut aika kalenterissa mahdollistaa myös täysin uusien juttujen syntymisen. Kurkkaa tästä esimakua mitä hienoa uutta syntyi yhdessä Intotalon kanssa. Juuri nyt minulle kutkuttavia juttuja ovat ainakin kokeilu- ja yrityskulttuuriin liittyvät asiat, vaikuttaminen ja verkostot, elinvoima ja kasvu. Sekä se onnellinen johtajuus. Voisipa nyt olla tilaa myös opiskella jotakin uutta.

Muutoksiin liittyen olen käynnistänyt yhteistyötä oman tekemisen kirkastamiseksi. Viime aikoina olen paljolti GLOWUP -prosessin johdosta miettinyt kysymyksiä: Mitä haluan saada aikaan? Mihin haluan vaikuttaa? Missä asioissa voin auttaa muita? Minkä tekemisestä aidosti innostun? Millaisesta tekemisestä tykkään? Millaisia fiiliksiä ja tunnelmia haluan itseeni liitettävän? Mielessä vilisee paljon hyviä ja haastavia kysymyksiä. Nyt on aika ihmetellä niiden aikaansaamia ajatuksia ja tuntemuksia, sillä vuoden vaihtuessa alkaa systemaattisempi asioiden työstäminen yhdessä ihanan Tuuli Kirsikan kanssa. Tulette aikanaan huomaamaan kyllä, mihin tämä yhteistyö johtaa.

Hyvän mielen vuosi

On aika kiittää teitä ystävät, asiakkaat, kanssakulkijat. Kiitos ajasta, jonka olen saanut työskennellä kanssanne. Kiitos opeista, joita olen saanut oppia yhteisellä matkalla. Kiitos luottamuksesta, että tekemiselläni on merkitystä. Kiitos siitä, että olemme yhdessä luoneet hyvän mielen vuoden.

Tämän kirjoituksen myötä on aika sulkea tietokone. Laittaa puhelin äänettömälle. Nostaa matkalaukku sängylle ja aloittaa pakkaaminen. Aamuyöstä kiidämme nelostietä kohti Helsinki-Vantaata ja aamun pimeydessä aloitamme matkan taivaan kautta kohtia aurinkoa. Perjantai-illaksi saavumme Atlantin rannalle, Gambiaan. Siellä meitä odottaa seitsemän päivän ajan aurinko, meri, ranta ja olemisen vapaus.

Nautinnollista Joulua ja Ihanaa Uutta Vuotta 2018!

Tapu Holttinen

2017-12-21T17:26:10+00:00 21.12.2017|Yleinen|